Видеото показва момче с черна тениска, което лежи в локва кръв

...
Видеото показва момче с черна тениска, което лежи в локва кръв
Коментари Харесай

Как се разпространява онлайн дезинформация за конфликта Хамас- Израел

Видеото демонстрира момче с черна тениска, което лежи в локва кръв на земята. Над него има камера, а мъж му дава инструкции като крещи. Двама мъже с кипа (шапчицата, която обичайно еврейските мъже носят по време на разнообразни ритуали), и мъже със зелени военни униформи, сходни на тези на Ираелските военни сили, са скупчени към момчето.

Клипът е забелязан над 2 млн. пъти във Х, някогашния Туитър. Той е споделен от потребител със заглавие: " Видео, което демонстрира по какъв начин Израел се пробва да основава подправени репортажи за смъртни случаи ".

Всъщност клипът е от подиуми, които са снимани в работния развой по основаването на късометражен палестински филм със заглавие " (Empty Place), който се концентрира върху вакуума, оставен от палестинците, напуснали страната след израелската окупация. Изглежда видеото първо се е появило в ТикТок преди Х. Но оригиналият ТикТок пост в този момент наподобява неналичен, в Х това наличие продължава да циркулира, дава образец " Гардиън " в публикация, отдадена на това по какъв начин онлайн се популяризира дезинформацията за конфликта Израел - " Хамас ". 

Потребителят, чийто обява в Х е привлякла милиони, по-късно признава, че може би клипът е изваден от подтекст.

Това напълно не е индивидуален случай, показва английското издание. Откакто " Хамас " атакува Израел преди повече от седмица към този момент, Х - обществената мрежа, ръководена от Илон Мъск, се наводни от дезинформация или погрешна информация. При дезинформацията има умишлено, целеустремено разпространение на подправени обстоятелства, до момента в който във втория случай - това става неосъзнато, поради незнание, не добра осведоменост, непроверяване на източниците.

Друго видео, появило се още веднъж за първи път в ТикТок, само че към този момент не можещо да се открие там, също притегли над 2 млн. консуматори в Х. В него се твърдеше, че демонстрира високопоставени израелски военни, хванати от " Хамас ". Оригиналното видео всъщност първоначално беше оповестено на формалния Ютуб канал на държавната работа за сигурност на Азербайджан предходната седмица. И на него са снимани задържаните някогашни водачи на непризнатото държавно управление на Нагорни Карабах.

" Документ ", съгласно който американският президент Джо Байдън дава 8 милиарда помощ на Израел също се появи в Х и имаше тогава към 400 хиляди гледания. Фалшификатът беше подправена версия на изявление на Байдън, в което той анонсира отпущането на 400 млн. помощ за Украйна. На формалната страница на Белия дом няма сходен документ, подобен няма и в обществените медии. Пред NBC от администрацията на Байдън удостоверяват, че документът е фалшив.

Русия от дълго време е известна като деен източник на дезинформация в Х. Изглежда, че и в този момент натрупа актив в израело-палестинския спор. Миналия понеделник някогашният съветски президент, а и някогашен министър председател, заместник-председател в този момент на съветския комитет по сигурността Дмитрий Медведев пусна туит: " Ех, приятелчета от НАТО, в действителност ви се върна, нали? Оръжията за нацисткия режим в Украйна в този момент интензивно се употребяват против Израел ".

Друго видео, в което " Хамас " благодари на Украйна за продажбата на оръжия, които в този момент ще се употребяват против Израел, беше пуснато в Х, в акаунт там, който се свързва с наемниците от " Вагнер ". Видяно е над 300 хиляди пъти и е подкрепяно от сметки от крайнодясното в Съединени американски щати.

През февруари инспекция на Пентатона стигна до заключението, че няма доказателства, че оръжия и помощ за Украйна са били пренасочвани към трети страни. Миналата седмица обаче разузнаването на Киев обвини  Русия, че пробутва в " Хамас " западни оръжия-трофеи, завзети от Украйна по време на военните дейности. Целта е да се създат съмнения по какъв начин се използва помощта на Запада за Украйна.

Елиът Хигинс, създател на проверяващата медия " Белингакат ", също опроверга фалшиво видео. Там се твърдеше, че следствие на " Белингкат " е посочило, че Украйна контрабандира оръжия за " Хамас ". Хигинс счита, че тези подправени изказвания са пуснати от съветски консуматори на обществените мрежи, само че посочи, че не е ясно дали в действителност не е публична дезинформационна акция на съветските управляващи.

В центъра на растящото терзание за подправени вести, свързани с спора в Близкия изток, Елон Мъск, който се самообяви за " абсолютист във връзка с свободата на словото ", е упрекван все по-често, че допуска конспиративни теории и антисемитизъм на платформата.

През последните седмици той е съществено подложен на критика за разпространяването на антисемитско наличие в Х. Самият Мъск не се съгласи и разгласи, че " поддържа свободното слово, само че е срещу антисемитизъм от всевъзможен тип ". Според наблюдаващи обаче антисемитските постове в Х са нарастнали внезапно, откакто компанията беше купена от него.

Той също по този начин е пускал или се е заел със наличие в мрежата си срещу Джордж Сорос, който е честа цел на фенове на тайните теории. 

Във вторник Европейската комисия прати писмо на Мъск, с предизвестие за дезинформацията в Х по тематиката за нападението на " Хамас " над Израел, включително и за подправени вести или остарели фрагменти, които се сочат като свързани с обещано настоящо събитие.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР